Instruktörer


Huvudinstruktör
Torbjörn Johansson 5 dan, shidoin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Torbjörn föddes 1970 i Norrköping. Tidigt började han intressera sig för de japanska kampkonsterna. Detta resulterade i att han 1984 började träna aikido. Redan efter tre års träning var han en av de ordinarie instruktörerna i klubben. Där undervisade han både barn och vuxna, på alla nivåer, från nybörjare till de avancerade klasserna, med bl.a. vapen som specialitet. När han 1985 träffade Tomita sensei för första gången gjorde det ett sådant intryck att han sedan dess valt att studera endast för honom. Tidigt stod det klart för Torbjörn att en djupare förståelse för aikido endast uppnås genom ett mångårigt studerande för en och samma mästare.

Under 90-talet genomgick aikidon i Sverige en förändring, som även har gett efterverkningar in på 2000-talet. Men för Torbjörn medförde det djupare studier för Tomita sensei och han lade mer kraft på att studera och bevara Tomita senseis unika aikido. Detta resulterade i att Torbjörn 2002 öppnade en dojo i egen regi – Aikido Academy.

I december 2012 valde Tomita sensei att lägga ned föreningen Aikido Dojo Stockholm, för att istället satsa på att bedriva sin aikidoundervisning enbart i privat regi. I och med detta kom de två till ett vägskäl i samarbetet, vilket resulterade i att de gick skilda vägar mars 2013.

 


Stefan Molnar 2 dan, fukushidoin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Född 1964 i Motala, Östergötland
Yrke: Säljare, service ångturbiner på Siemens i Finspång med ansvar för marknaden i Nordamerika
 
Har tränat aikido i ca 24 år då jag började träna aikido januari 1990 i vad som då var Aikido Dojo Norrköping. Huvudinstruktör där var Leif Kinnersjö och huvudinstruktören i Sverige var Takeji Tomita i Stockholm.
Har varit instruktör sedan 1992 först i Aikido Dojo Norrköping och senare i Norrköping Aiki Shuren Dojo och numera i Aikido Academy Norrköping. Hade under några år Norrköping Aikido Center och Norrköping Aiki Shuren Dojo tillsammans med Roger Buske, men då bådas våra arbetssituationer gjorde det svårt för oss att driva en dojo avvecklade vi.
 
Graderade Shodan för Takeji Tomita 1995 och Ni Dan för Svenska aikidoförbundets graderingskommitté 2004. 2006 – 2009 samt 2012 var jag ca 6-8 veckor per år i Japan som uchi deshi hos Nemoto Sensei som nu är den tränare jag följer. 2006 och 2007 hade jag även förmånen att vara med i Nemoto Senseis uppvisningsgrupp på All Japan Aikido Demonstration i Tokyo. Men jag har även tränat för många andra internationellt kända instruktörer, nedan är ett urval:

Morihiro Saito 8 Dan, Hiroshi Isoyama 8 Dan, Shigemi Inagaki 8 Dan, Hideo Yonemochi 8 Dan, Nobuyoshi Tamura 8 Dan, Seishiro Endo 8 Dan, Shoji Nishio 8 Dan, Yoshifumi Watahiki 7 Dan, Ulf Evenås 7 Dan, Christian Tissier 7 Dan, Patricia Hendricks 7 Dan, Lars-Göran Andersson 6 Dan, Ethan Weisgard 5 Dan, Toshihiro Isoyama 5 Dan, Yoshimichi Nagashima 5 Dan
 
Ovan är som sagt ett urval, men jag vill speciellt omnämna (förutom Nemoto Sensei) Ethan Weisgard och Shigemi Inagaki som har betytt mycket för min aikido. Jag vet inte om han kommer ihåg det, men Ethan kallade mig en gång för sin första soto deshi. Jag uppskattade det mycket och det är ett kul minne!Ethan var även den som skrev mitt rekommendations brev till Nemoto Sensei första gången jag var i Japan och tränade.

Jag strävar efter att förfina min aikido och föra över det till min undervisning efter bästa förmåga. Alla är nybörjare, bara i olika grad! Jag pratade för några år sedan med Nemoto Sensei om aikido och sa att jag ville förstå mera om O-Senseis bakomliggande filosofi för att på så sätt utveckla min aikido ytterligare. Han sa då, fritt översatt från Japanskan: låt oss studera det tillsammans.
 
Hoppas att jag kan föra över i alla fall en del av den filosofin till andra medan jag själv fortsätter att lära mig!
 
Yours in Aiki,
Stefan

 

 
Stefan Andersson 2 dan
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 Började träna 1996 och har tränat mest i Norrköping, men även i Umeå och Saigon. Har alltid tränat med fokus på Tomitas stil och kommer så att göra fortsatt. Det som driver mig är att förfina tekniken och att hitta ett utförande som är bra för mina förutsättningar. Har främst undervisat de senaste två åren.

 

 
Veronica Knutsson 1 dan
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Veronica började utöva aikido 1994 i Aikido Dojo Norrköping fram till 1998, då hon började att studera musik vid Vadstena folkhögskola med efterföljande studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 2002 var hon med och grundade Aikidoklubben Aikido Academy Norrköping tillsammans med Torbjörn Johansson och Peter Norr och har sedan dess fortsatt att studera aikido fram till idag. En period av uppehåll hade hon även av naturliga skäl när Torbjörns och Veronicas gemensamma son Maximilian kom till världen i juni 2012. Veronica har under hela tiden hon varit aktiv aikidoutövare studerat för Tomita sensei men hon välkomnar numera även andra influenser av inspirerande aikido.

När Veronica inte är aktiv på mattan så arbetar hon som polis i Norrköping och hon utövar också mycket sång och musik i Norrköping med omnejd. Hon är ofta anlitad och anförtrodd som sångerska, körledare och sångpedagog i olika sammanhang. Veronica tycker om att undervisa och uppmuntra människor att våga! Hon brukar säga att om man inte vågar misslyckas så kommer man inte heller att lyckas...

 

 
Johanna Björck 1 dan
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 Johanna är född i Norrköping och har bott i andra städer i 19 år innan hon blev en återanvändare år 2015. Hennes intressen för kampsporter väckte år 1999 då hon pluggade på Örebros dövskola. Hennes första kamsport blev haidong gumdo, vars mästare Simon hade en bra inställning till oss döva.

Hon har tränat i minst 15 olika kampsporter för att utforska om och hur varje kampsport har sin filosofi och sina tekniker. Under en särskild tjejkväll fick hon för första gången se aikido. Det var år 2002 i Mifuné. Hon blev överraskad av en aikidoka som kunde ”kasta” undan henne smidigt trots att hon gjorde ordentliga attacker.

När Johanna skulle plugga vid Umeå universitet år 2003, bestämde hon att ge aikido en chans och upptäckte att aikido är svårare och roligare än vad hon trodde. Sen dess har hon tränat regelbundet i några aikidoklubbar i Sverige under åren. Aikido Academy besökte hon år 2006 och tyckte att klubben hade en skön och positiv inställning till människor oavsett vilken bakgrund de har.

När Johanna inte är aktiv på mattan så arbetar hon som miljöinspektör i Katrineholm. Hon reser runt i Sverige för att umgås med teckenspråkiga människor och även djupstudera aikido i Sverige och utomlands.